Cabana Gura Diham

“Patru decenii in slujba turismului montan din muntii Bucegi”
                                                                                                               de ION DINU

Cabana Gura Diham a fost construita in anul 1910, initial aici functionand un han. La acea vreme cabana era amplasata la o distanta foarte mica de granita cu Austro-Ungaria. Dupa razboi a devenit cabana turistica. In anul 1987 au fost construite 2 corpuri noi, renovate integral in 2006.

Situata la o altitudine de 982m, la aproximativ 4,2km fata de DN1, Complexul Gura Diham beneficiaza de un cadru natural deosebit, invaluit in liniste si este punctul de plecare spre numeroase trasee turistice:

* Cabana Gura Diham – Poiana Izvoare prin Tache Ionescu- Cabana Malaiesti- Vf. Omu
* Gura Diham – Cabana Diham – Rasnov
* Gura Diham – Poiana Costilei – Vf. Omu
* Gura Diham – Coltii Morarului – Vf. Omu- Crucea Caraiman – Cabana Babele – Piatra Arsa – Cota 2000 – Sinaia (cu telecabina).

La cererea turistilor se pot face excursii cu microbus-ul spre urmatoarele obiective turistice:

* Castelul Peles, Muzeul Cinegetic Posada (trofee de vanatoare)
* Biserica Neagra – Poiana Brasov
* Cetatea Rasnov – Castelul Bran
* Cabana Piatra Arsa – Platoul Bucegi (cu masina de teren).

Asiguram cantonamente pentru sportivi, tabere pentru elevi si studenti, banchete.

Primaria comunei Busteni, in anul 1910, a construit la poalele muntelui Diham o casa de vanatoare care dispunea de o sala de mese,doua camere si spatiu pentru bucatarie. La mansarda avea trei camere.

Aici se adunau sambata si duminica vanatorii din imprejurimi, unde isi depanau mai mult, amintirile. Tot aici, gaseau popas cei care mergeau spre Valea Prahovei sau veneau dinspre Rasnov.

In 1949, constructia intra in patrimoniul C.C.S.-ului, primind numele de CABANA GURA DIHAM. Langa cabana, mai tarziu, s-a construit o baraca asemanatoare cu cea de la Caminul Alpin ce cuprindea 50 locuri  la prici, cu toate imbunatatirile aduse. Pe parcurs s-a deteriorat si a fost demolata.

Din batrana CABANA GURA DIHAM s-a pastrat insa prima  constructie, iar in ultimi 25 de ani pe acest loc s-a construit o baza turistica moderna. Acest complex de cladiri dispune de camere cu doua paturi, sali de conferinta restaurant cu specific traditional si vanatoresc, terasa. La ora actuala fiind una din unitatile turistice solicitate de pe Valea Superioara a Prahovei.

Din viata cabanierilor.

Lucrand aproape 40 de ani in acest domeniu, Ion Dinu cunoaste devotamentul si daruirea oamenilor cabanieri si prezinta pe scurt o parte din “omul cabanier” din Bucegi.

Luca Ion si Paulina

Printre sutele de salariati perindati ca angajati  la cabane, o nota aparte o reprezinta familia Luca. Si-au inceput activitatea in urma cu 40 de ani la Babele apoi la Piatra Arsa.

Desi munceau in conditii foarte grele, intr-un program prelungit, nu s-au retras, ci s-au adaptat acestei munci. Meritul deosebit in pregatirea lor ca oameni de munte se cuvine familiei Moiceanu, care vazandu-i dornici si si preocupati de a invata modul de administrare, le-a dat credit, ca in anumite perioade de timp, sa conduca intreaga activitate, dar sub supravegherea lor  atenta.

Acesti doi salariati, incepatori, s-au cunoscut pe munte, muncind in cabana unde s-au si casatorit, cununati fiind de fam . Moiceanu, celebrarea cununiei religioase  avand loc in sala de sport a cabanei Piatra Arsa, caz unic in muntii Bucegi la acea vreme.

In 1980, datorita seriozitatii manifestate si a calitatilor de buni gospodari, au luat in primire cabana Gura Diham. Prezenta familiei Luca aici a constituit un moment de redimensionare a tot ce a insemnat aceasta cabana, privind extinderea spatiului de cazare si de alimentatie publica .

Dupa ce au devenit proprietarii acestei baze turistice si-au pus in valoare ideile, priceperea, bunul gust si toate cunostintele acumulate, adaptandu-le la cerintele turismului prezent si viitor. Gura Diham nu mai este  demult o “cabana”, aceasta a devenit un complex turistic, datorita multitudinilor de servicii pe care le presteaza.